wtorek, 18 grudnia 2012

Jak ubrać choinkę na święta?



Chcesz, aby Twoja choinka była naprawdę piękna i wyjątkowa? Każdy z nas marzy o tym, by jego drzewko było inne od wszystkich i zachwycało oryginalnością. Jak uzyskać ten efekt?


Najważniejszy czas, aby pomyśleć czy choinka ma być sztuczna czy żywa. Jeżeli ma być żywa, to najlepiej wybrać ją wcześniej i zarezerwować. Sztuczna natomiast wymaga odświeżenia. Warto też przejrzeć bombki i inne ozdoby z ubiegłego roku. Trzeba sprawdzić czy lampki choinkowe działają.
Tradycja ludowa



Tradycja nakazuje, aby w naszych domach stało drzewko sosnowe lub jodła. Ludowe wierzenia mówią, że symbolizują one życie, odradzanie się, płodność oraz nadzieję. Łańcuchy – zacieśniają więzi w rodzinie. Dzwoneczki to znak dobrej nowiny i radości. Gwiazdki - mają pomagać w powrotach do domu. Lampki, światełka - bronią przed złem i ciemnościami.




Jaki ozdoby są najmodniejsze?
  

Co roku pojawiają się nowe reguły i zasady ubierania świątecznych drzewek. Jeżeli chcemy być trendy i na czasie, niestety musimy nadążać za modą. To wiąże się z kosztami, bo trzeba wymieniać choinkową garderobę.   


  W tym roku, na bożonarodzeniowym drzewku wieszamy ozdoby we wszystkich możliwych kolorach. Nie skupiamy się na dwóch, czy trzech. Choinka powinna się ładnie świecić. Ma być kolorowo i błyszcząco.



Bombki, dzwoneczki, aniołki
 


Domowa choinka zyska sporo uroku kiedy obok bombek pojawią się ozdoby w kształcie grzybków, serc, srebrnych dzwonków i szklanych aniołków, a do tego błyszczące kokardy i delikatny łańcuch. Bardziej wyrafinowane bombki mogą być stworzone poprzez namalowanie swoich motywów i wzorów na przeźroczystych bańkach. Na drzewku powinno pojawić się też coś słodkiego.







Domowe wypieki na choince
Jeżeli potrafimy wypiekać to mamy pole do popisu. Nasza kreatywność nie ma ograniczenia, a wręcz motywuje do działania oraz przynosi z tego faktu wiele radości.
Ciasteczka z kleiku ryżowego
Potrzebne składniki:
  • 1 opakowanie kleiku ryżowego
  • 25 dag margaryny
  • trzy czwarte szklanki cukru
  • 3 jaja
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Przepis:
Utrzyj tłuszcz z cukrem, dodaj żółtka i ucieraj dalej. W trakcie ucierania dodawaj kleik. Na koniec dodaj pianę z białek. Ciasto wykładaj łyżką na blachę lub formuj kulki z dziurką, którą możesz wypełnić dżemem. Piec do zrumienienia ok. 20-25 minut.
Na końcu załóż najważniejszy element, czubek, który musi pasować do całości, a zarazem przyciągać uwagę. Może to być gwiazda, która przyciągnie uwagę gości, albo aniołek, który czuwa nad całością.
Oryginalne bombki
Oryginalnym pomysłem jest pozbieranie szyszek w lesie i kupienie różnych, kolorowych farb do malowania lub sprayu oraz zamocowanie na nich nitki do zawieszenia. Nasza choinka przez to nabierze niepowtarzalności i będzie się zdecydowanie wyróżniać spośród innych. Poza tym przygotowywanie ozdób samodzielnie to frajda dla całej rodziny i możliwość bycia razem.
Kształty, wzory i kolory
Wieszając ozdoby, pamiętaj o proporcjach. Rozmieszczaj ozdoby symetrycznie na całym drzewku, najpierw jeden rodzaj, a potem pomiędzy drugi. Nie zapominaj, że na Twojej choince ma panować harmonia, i symetria. Większe bombki wieszaj na dole, mniejsza – na górze. Jeśli chcesz by włosy anielskie wyglądały niczym sople lodu, powieś je bliżej czubka.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz