Artykuł przedstawiający w przystępny sposób zalety karmienia
naturalnego dla matki oraz dziecka. Omawia w skrótowy sposób skład mleka
kobiecego oraz jego porównanie z mlekiem krowim.
W
latach pięćdziesiątych i sześćdziesiątych emancypacja kobiet
doprowadziła w świecie do mody karmienia noworodka butelką, która była
synonimem wolności. Na szczęście obecnie ten sam ruch kobiecy wiedziony
przeświadczeniem, że wiedza jest drogą do kontroli nad swoim życiem i
ciałem, propaguje karmienie naturalne będące najlepsze dla dziecka i dla nich samych.
Mleko
matki jest dostosowane do indywidualnych potrzeb każdego dziecka, w
zależności np. od jego wieku. Odpowiednie składniki są wybierane z
krwioobiegu matki i znanych jest co najmniej 100 składników, których nie
ma w mleku krowim. Jest ono łatwiej przyswajalne miedzy innymi za
sprawą niższej ilości białka w stosunku do mleka krowiego. Na dodatek
białko w mleku matki jest bardziej odżywcze. Zawartość tłuszczu jest
podobna, ale tłuszcz mleka krowiego jest gorzej przyswajalny (mleko
matki rzadziej powoduje nadwagę u dzieci i otyłość w późniejszym wieku).
Najczęściej nie stwierdza się alergii u dziecka na mleko własnej matki,
tak częstej w obecnej dobie po różnych mieszankach.