jeśli chcesz
mieć powodzenie w miłości i w handlu, zawsze przy sobie noś cynamon.
Na to stare
magiczne zalecenie można dziś już spojrzeć naukowo. Cynamon poprawia dopływ
krwi do mózgu, dzięki czemu szare komórki mają więcej tlenu i składników
odżywczych. Skutkuje to rozjaśnieniem umysłu, lepszym zapamiętywaniem,
silniejszą koncentracją, poprawą pamięci
wzrokowej. I tak oto jasnym się zdaje, że takie zmiany w percepcji mogą
stać się przyczynkiem do powodzenia w interesach.
Bystrość
umysłu może przełożyć się też na lepszą interakcję z innymi ludźmi (udany
podryw), ale sekret powodzenia w miłości tkwi raczej w tym, że cynamon zjedzony
lub wypity zwiększa ukrwienie wielu narządów wewnętrznych, w tym też tych
najistotniejszych z erotycznego punktu widzenia. I stąd już prosta droga do powodzenia w miłości.
Bo cynamon jest afrodyzjakiem, który działa głownie na panie. Podawanie
cynamonu do potraw – zwłaszcza o tej porze roku – jest uzasadnione nie tylko z
wymienionych już wyżej powodów. Przyprawa ta ma właściwości bakteriobójcze i
przeciwzapalne, czyli pomaga utrzymać formę w okresach nasilonych przeziębień.
Ogranicza też wzrost i rozmnażanie drożdżaków np. męczącego wielu ludzi grzyba Candida.
Olejki eteryczne cynamonu zawierają ok. 80 % aldehydu cynamonowego (cynamalu),
którego syntetyczny analog stosowany jest w rolnictwie jak fungicyd (preparat chemiczny stosowany w
zwalczaniu grzybów atakujących rośliny) i środek owadobójczy. Cynamon pomaga
zwalczać mdłości – wprawdzie nie tak dobrze jak imbir, ale jednak, zwłaszcza
przy dłuższym stosowaniu.
Właściwości
pro-zdrowotne cynamonu były wykorzystywane od wieków. Najpierw w Azji (głownie
Indiach i Chinach), a potem już prawie na całym świecie. Podawano go jako
lekarstwo na poprawę krążenia, stosowano w higienie jamy ustnej, podczas
problemów trawiennych, w bólach mięśniowych i menstruacyjnych. Był ratunkiem
dla przeziębionych. Naukowcy z Pakistanu (Peshawar Agricultural University) na
podstawie przeprowadzonych badań wysnuli wniosek, że cynamon podawany
diabetykom zmniejszałby możliwość rozwoju choroby i minimalizował rozwój
powikłań sercowo-naczyniowych.
Cynamonu nie powinny używać osoby z chorobami
wrzodowymi przewodu pokarmowego i skłonnościami do krwotoków. Ograniczyć
cynamon w swojej diecie powinny też kobiety ciężarne – bo nadmiar może
doprowadzić do przedwczesnego porodu. No i co wydaje się oczywiste – osoby
uczulone na cynamon powinny unikać go w postaci naturalnej jaki i w preparatach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz